Praktijk en Adviesbureau In Beeld
In Beeld ondersteunt ouders en kinderen bij het oplossen van vastgelopen relaties
U bent hier:  In Beeld     Home     In beeld gaat uit van een systeemgerichte visie
Print deze pagina Mail deze pagina naar een collega

In Beeld gaat uit van een systeemgerichte visie

U komt en bent niet alleen op de wereld. Ieder mens maakt onderdeel uit van een systeem (gezin, familie, vrienden, kennissen etc.) U leeft in een omgeving, die u beinvloedt, maar welke ook invloed heeft op u zelf.
Het is een wederzijds proces wat onlosmakelijk met elkaar samenhangt.

Luuk kan zijn aandacht niet lang vasthouden, is vaak boos en heeft moeite met het maken van vrienden. Het gedrag van Luuk beïnvloedt niet alleen Luuk, maar tevens het hele gezin. Voor ieder gezinslid heeft het gedrag van Luuk een betekenis. Zo zullen ouders mogelijk vaste regels en structuren in het gezin moeten aanbrengen, een vast dagritme om houvast te bieden aan Luuk. Wanneer structuur aan brengen niet in iemands aard ligt, zal dit een extra inspanning vergen. Het kan tevens betekenen dat je eigen behoeftes of vrijetijdsbesteding, die je al zo hard nodig hebt, op een laag pitje komt te staan.
Als broer en zus kan het betekenen dat er weinig samen wordt gespeeld en dat er veel aandacht uitgaat naar het gedrag van Luuk. Omdat Luuk zich maar moeilijk kan inleven in de ander, kan als reactie hierop veel ruzie voorkomen of men gaat elkaar uit de weg. Voor Luuk zelf kan het betekenen dat hij denkt dat iedereen om hem heen stom doet, hem niet begrijpt, waardoor de kans bestaat dat hij zich nog ellendiger gaat voelen. Voor opa is Luuk zijn oogappel en hij begrijpt de opvoeding van zijn zoon en schoondochter niet.

Individuele problemen kunnen niet losgezien van de context waarin ze voorkomen (de context van relaties, de opvattingen die je van en over elkaar hebt, het verleden, de toekomst, cultuur van opvoeding en man/vrouw rollen, ideen over een rechtvaardige verdeling e.a.)

Moeder, opgegroeid met het vrouwbeeld: je ten dienste opstellen van je gezin (kinderen en man), komt met haar eigen ambities en verlangens in de knel, wanneer ze merkt dat de opvoeding en de relatie in een gezin geen voldoening geeft. Op hetzelfde moment krijgt ze een geweldig aanbod voor een nieuwe baan. Moeder vindt dat vader meer moet bijdragen aan de opvoeding (verdeling). Vader voelt zich verantwoordelijk voor het gezin middels het verwerven van inkomen. Ook wil hij het liefst spelen en leuke dingen met de kinderen doen. Hijzelf is opgegroeid met een vader die niet naar hem omkeek.(generaties)

In de systeemgerichte visie wordt er gekeken naar de onderlinge relatie, positie, communicatie, betekenisgeving en gedrag.